top of page

Stroom. De Zaan in beweging

De Zaanstreek is het oudste industriegebied van Europa. Aan de oevers van de rivier de Zaan, de levensader van de streek, trekt de kenmerkende industrie zich de laatste jaren steeds meer terug. Leegstaande fabrieken worden gesloopt of krijgen nieuwe bestemmingen, met andere bewoners of gebruikers. Documentair fotografen Bert Verhoeff en David Galjaard zijn nieuwe inwoners van de Zaanstreek en legden het kantelpunt vast waarop de streek zich nu bevindt.

 

De Nieuwe Collectie was curator en projectleider van de tentoonstelling en het bijbehorende fotoboek. Ook ontworpen we het doeboekje voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. 

Opdracht

Zaans Museum, 2023
Curator en projectleiding

Samen met

Bert Verhoeff en David Galjaard, fotografie | Kummer & Herrman, ontwerp | Gus Maussen, productie audiotour | Fiction Factory, bouw | Watjeziet, prints | Anjo Kuiper, licht | Foto's ©Mike Bink, Martine Goulmy

Stroom_01.jpg

Tim Knol en Floris Alkemade

De tentoonstelling wordt in een regionale en nationale context geplaatst door Floris Alkemade en Tim Knol. Beiden spreken een audiotour in. Alkemade, architect en voormalig rijksbouwmeester, plaatst de transitie aan de Zaan in een breder Nederlands perspectief en verzorgt het essay bij de tentoonstelling. Muzikant Tim Knol gaat met de geportretteerde bewoners in gesprek: hoe ervaren zij de transitie aan de Zaan? Hij beschrijft én bezingt de Zaan in een speciaal voor de tentoonstelling gemaakte soundtrack: Currents.

7219-Goulmy-Zaans Museum-Stroom.jpg
01_Repro_Stroom
03_Repro_Stroom
06_Repro_Stroom
07_Repro_Stroom
09_Repro_Stroom
11_Repro_Stroom
bottom of page