Stil.zwijgen

Wovan man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen. Dit bekende citaat van taalfilosoof Ludwig Wittgenstein vormt het uitgangspunt voor de zwijgzame wandelvoorstelling Stil de beeldentuin. Voor de tweede keer hebben we met theatermaakster Lieke Benders uitgezocht waar museale en theatrale ervaringen elkaar ontmoeten. de setting van het locatietheater was ditmaal achtertuin van het voormalige retraitehuis ontworpen in de jaren dertig van de vorige eeuw door Frits Peutz. 

 

Stil.debeeldentuin gaat over de kracht van het onuitgesproken woord. Over de ethiek van het zwijgen. Over zijn helende gave en zijn vernietigende kracht. Waarin het zwijgen wordt opgelegd en gevraagd wordt om letterlijk woorden te wegen. 

 

Samen met Beeldend Theater Hoge Fronten bedachten wij hoe deze beeldentuin vorm te geven. Bijzonder blij waren we dan ook met de vier sterren en de recensie in de Theaterkrant. 

 

'Lieke Benders, De Nieuwe Collectie en Arjen Klerkx (video) hebben met dit stuk zeer esthetisch en strak modernistisch vorm gegeven aan de stilte als de menselijke spraak wegvalt.'

Theaterkrant, augustus 2018 ****

Opdracht

Beeldend theater Hoge Fronten / Lieke Benders, 2018

Samen met

Kunstenaar Appie Smulders, decorbouwer Vincent Lafeber en videokunstenaar Arjen Klerkx