top of page

De Hollandsche Manege

Midden in Amsterdam in de Vondelstraat aan het Vondelpark staat

De Hollandsche Manege. Sinds de opening in 1882 is deze stadsmanege een unieke plek in Nederland en Europa. Stadsherstel is sinds 2018 eigenaar van het pand en heeft dit Rijksmonument grootschalig gerenoveerd.

 

Stadsherstel gaf ons de opdracht om de museale presentatie te maken, zodat deze bijzondere plek beter bekend en toegankelijk wordt voor bezoekers die niet komen paardrijden.
De ontwikkeling en uitwerking van het concept deden we in nauwe samenwerking met de vrijwilligers van de manege en de familie Valk die de manege runt.

De opdracht voor De Hollandsche Manege was voor ons een heerlijke opdracht, door zowel de plek als door de mensen. De ontwikkeling en uitwerking van het concept deden we in nauwe samenwerking met de vrijwilligers van de manege en de familie Valk die de manege runt. 

Opdracht

Stadsherstel Amsterdam, 2020

Concept, content, ontwerp en projectleiding

Samen met

Maurits Koster, meubels | Planemos, bouw |
Van Nierop-design, staal | Monstermedia, film |
Motion Supply, film | OEK Produkties, techniek AV |
Leo Zandvliet, props | Nicolien de Jong, textiel |
Van Iwaarden, murals en beteksting

Hollandsche Manege Amsterdam-0746.jpg

Geen museum

Van De Hollandsche Manege wilden wij geen traditioneel museum maken, het is immers een manege in bedrijf die je niet onder een glazen stolp wil of kan zetten. De naam blijft dan ook gewoon: De Hollandsche Manege. 

Wij hebben ervoor gekozen het bijzondere gebouw zélf de hoofdrol te laten spelen in het verhaal. De Hollandsche Manege is een karakteristiek 19e-eeuws gebouw, ontworpen door de architect A.L. van Gendt. De vormgeving van de museale presentatie is modern, maar sluit aan bij de stijl en tijd van Van Gendt. Het door ons ontworpen nieuwe logo is hier een mooi voorbeeld van. Tegen de achtergrond van het bijzondere gebouw wordt het verhaal van de mensen en de paarden van De Hollandsche Manege verteld.

Schermafbeelding 2021-03-15 om 12.22.25.
IMG_2007_web copy.jpg
image0.jpeg
IMG_2088_web.jpg

Zelf ontdekken

Als bezoeker ontdek je zelf de manege aan de hand van de plattegrond. Bezoekers dragen een backstal-pas, zodat zij voor ruiters herkenbaar zijn. Je mag als bezoeker bijna overal komen, waardoor je letterlijk door het stro en langs de paarden loopt.

De rondgang begint in het oude Kantoor Directeur waar de ontstaansgeschiedenis van De Hollandsche Manege verteld wordt.Tegenover het kantoor is de Ruiterkamer, gewijd aan de ruiters en amazones, aan de grote gekostumeerde feesten die begin 20e eeuw in de manege werden gehouden en natuurlijk aan het carrouselrijden. Hierna kan je de prachtige rijhal bewonderen, om vervolgens door de stallen en de kleedkamer van de carrouselrijders te dwalen. De route eindigt boven in de 19e-eeuwse foyer, waar je in stijl een kopje koffie kunt drinken.

bottom of page