top of page

De Hollandsche Manege

Midden in Amsterdam in de Vondelstraat aan het Vondelpark staat

De Hollandsche Manege. Sinds de opening in 1882 is deze stadsmanege een unieke plek in Nederland en Europa. 

 

In opdracht van Stadsherstel maakten we een publiekspresentatie in De Hollandsche Manage, zodat deze bijzondere plek beter bekend en toegankelijk wordt voor bezoekers die niet komen paardrijden. De ontwikkeling en uitwerking van het concept deden we in nauwe samenwerking met de vrijwilligers van de manege en de familie Valk die de manege runt. 

Opdracht

Stadsherstel Amsterdam, 2020

Concept, content, ontwerp en projectleiding

Samen met

Maurits Koster, meubels | Planemos, bouw |
Van Nierop-design, staal | Monstermedia, film |
Motion Supply, film | OEK Produkties, techniek AV |
Leo Zandvliet, props | Nicolien de Jong, textiel |
Van Iwaarden, murals en beteksting 

Hollandsche Manege Amsterdam-0746.jpg

Geen museum

De Hollandsche Manege is geen traditioneel museum, het is een manege met een rijke geschiedenis in bedrijf die je niet onder een glazen stolp wil of kan zetten.

Wij hebben gekozen het bijzondere gebouw zélf de hoofdrol te laten spelen in het verhaal. De Hollandsche Manege is een karakteristiek 19e-eeuws gebouw, ontworpen door de architect A.L. van Gendt. De vormgeving van de museale presentatie is een moderne ingreep, maar grijpt ook terug op de stijl van Van Gendt. Het door ons ontworpen nieuwe logo onderstreept dit.

HM_logoblauw.png
HM_logobruin.png
Levend-Paarden-Museum-Hollandsche-Manege-Amsterdam-9-Groot.jpeg
image0.jpeg
IMG_2088_web.jpg

Zelf ontdekken

Als bezoeker ontdek je de manege aan de hand van een plattegrond. Bezoekers dragen een backstal-pas, zodat zij voor ruiters herkenbaar zijn. Je mag als bezoeker bijna overal komen, waardoor je letterlijk door het stro en langs de paarden loopt.

De rondgang begint in het oude Kantoor Directeur waar de ontstaansgeschiedenis van De Hollandsche Manege verteld wordt.Tegenover het kantoor is de Ruiterkamer, gewijd aan de ruiters en amazones, aan de grote gekostumeerde feesten die begin 20e eeuw in de manege werden gehouden en natuurlijk aan het carrouselrijden. Hierna kan je de prachtige rijhal bewonderen, om vervolgens door de stallen en de kleedkamer van de carrouselrijders te dwalen. De route eindigt boven in de 19e-eeuwse foyer, waar je in stijl een kopje koffie kunt drinken.

bottom of page