top of page
kasteel huis bergh.jpg

Kasteel Huis Bergh

Vlakbij de Duitse grens ligt Kasteel Huis Bergh, een van de grootste kastelen van Nederland. Het stamt uit de 12de eeuw en het gehele complex bestaat uit een grote waterburcht, bossen, molens, een motte, historische gebouwen, een wal, tuinen, een archief en een Muntmeesterhuis. Bovendien is ín het kasteel een prachtige, internationaal befaamde collectie middeleeuwse kunst te bewonderen. De Nieuwe Collectie is gevraagd om alle verhalen, elementen en functies van dit indrukwekkende kasteelcomplex samen te smeden tot een krachtig en begrijpelijk geheel. Zodat elke bezoeker van deze sprookjesachtige plek straks met één verhaal naar buiten loopt.

Opdracht | Kasteel Huis Bergh
Werkzaamheden | Concept 

DEF_Colorized changes_klein_B.jpg

Kalkhoff Brandworld

In 2022 opent naast de nieuwe Kalkhoff-fietsfabriek de Kalkhoff Brandworld in Cloppenburg, Duitsland. Hier kunnen bezoekers de nieuwste Kalkhoff-fietsen testen, een tour door de fabriek volgen en de geschiedenis van het bedrijf ontdekken dat sinds 1919 bestaat. Kalkhoff vroeg De Nieuwe Collectie om hun verhaal op authentieke wijze te vertellen en te verweven in de Brandworld. Wij maakten met veel plezier het concept ‘Made in Cloppenburg’ met o.a. een introductiefilm, een tijdlijn, een historisch welkom van de oprichter en nog veel meer, en werken nu aan de uitvoering ervan.

OpdrachtKalkhoff/Derby Cycle GmbH, 2022
Werkzaamheden | Concept, content, ontwerp en projectleiding

Michiel_van_Mierevelt_Portrait_of_Amalia_van_Solms_ca_1620-1630_collection_Museum_Prinsenh

Amalia. Ambitie met Allure

In Museum Prinsenhof Delft is vanaf september 2022 de tentoonstelling in de tentoonstelling Amalia. Ambitie met Allure te zien. Een bijzondere verzameling unieke en persoonlijke objecten vertellen het onbekende verhaal van een van de invloedrijkste vrouwen van de 17de eeuw: Amalia van Solms. Een vrouw die strategisch en vol ambitie haar rol op het (inter)nationale toneel opeist en daarmee de Republiek en het Huis Oranje-Nassau blijvend beïnvloedt.

 

De Nieuwe Collectie dacht mee over de verhaallijn en schreef de teksten van deze bijzondere tentoonstelling.

Opdracht Museum Prinsenhof Delft

Werkzaamheden | Cureren, content

Samen met | Lies Willers, ruimtelijk ontwerp | Studio Mayra-Sam, grafisch ontwerp

ALF11.jpeg

Imagine Beyond

Voor de 11e editie van het Amsterdam Light Festival wordt er in samenwerking met Gemeente Amsterdam, programma Bruggen en Kademuren (PBK), een bijzonder educatieproject gerealiseerd voor Amsterdamse basisschoolleerlingen. Editie 11 van Amsterdam Light Festival staat in het teken van Imagine Beyond.

De Nieuwe Collectie zal voor het educatieproject een educatief werkboek ontwikkelen dat aantrekkelijk moet zijn voor kinderen van 9 t/m 12 jaar.

Werkzaamheden | Ontwerp

Amstelveen_-_Steigerend_paard_(1969)_van_Arthur_Spronken_-_01.jpeg

Beelden Amstelveen

In Amstelveen staan verschillende prachtige kunstwerken van o.a. Pieter de Monchy, Karel Appel, Leonie Molenaar en Jan Verschoor in de buitenruimte. De Gemeente Amstelveen vroeg Arnoud Bijl van Noud Tekst & Uitleg en De Nieuwe Collectie om zestig beelden te voorzien van publieksvriendelijke teksten. 

Opdracht Noud Tekst en Uitleg / Gemeente Amstelveen, 2022
Werkzaamheden | Tekstredactie

den-helder-722x391.jpg

Zeetentoonstelling 

In Fort Kijkduin realiseerden we vorig jaar samen met Platvorm een nieuwe permanente tentoonstelling over het fort. Dit jaar gaan we verder met de vernieuwing. Via een nieuwe permanente tentoonstelling over de Helderse duinen en de Noord- en Waddenzee, waar het fort pal aan ligt, verbinden we het fort op logische wijze aan het aquarium dat al sinds 1996 in het fort gehuisvest is. Ook het aquarium krijgt een opknapbeurt en een educatieve laag met een verhaallijn. 

Werkzaamheden Concept, samenstelling en projectleiding

e2348f8a55cac2c506fbdd651738db3a-1.jpg

Amalia. Ambitie met Allure - Publicatie

In Museum Prinsenhof Delft opent in september 2022 de tentoonstelling Amalia. Ambitie met Allure. De Nieuwe Collectie schreef niet alleen de tentoonstellingsteksten, maar ook de publicatie die bij deze tentoonstelling wordt uitgegeven.

Een wetenschappelijk onderbouwd, publieksvriendelijk en aangenaam leesbaar artikel, geïllustreerd met alle objecten die op de tentoonstelling te zien zijn. 

Opdracht Museum Prinsenhof Delft

Werkzaamheden | Content

Samen met | Studio Mayra-Sam, grafisch ontwerp | Uitgeverij Waanders

2017-Goulmy-MJU-Utrecht-Vloggers-2017-W-50.jpg

MJU Onderzoekt!

De MuseumJeugdUniversiteit (MJU) organiseert colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar met meer dan zestig Nederlandse musea. Kinderen met een diverse culturele en sociaaleconomische achtergrond weten de MJU nog niet altijd te vinden. Met het tweejarige project MJU Onderzoekt! onderzoekt de MJU met de brongroep (kinderen en jongeren) waarom dat zo is, en wat we kunnen veranderen. In diverse pilots worden de ideeën getest en vervolgens worden de best practices gedeeld met alle musea. Bibi Heuvelink is de projectleider van de MJU en wierf de benodigde fondsen voor het project, dat met steun van het Mondriaan Fonds en het VSBfonds kan worden uitgevoerd.

Werkzaamheden | Projectorganisatie

bottom of page