De Hollandsche Manege

Stadsherstel Amsterdam restaureert op dit moment de Hollandsche Manege in Amsterdam. Om naast de ruiters meer mensen te kunnen laten genieten, ontwerpen wij een museale route en presentatie door het hele gebouw. Wij gaan in deze historische manege de verhalen vertellen van de elite die hier eind 19e-eeuw samenkwam om te paraderen, te netwerken en, te rijden.

Werkzaamheden    Ontwerp, onderzoek, verhaallijn, samenstelling en realisatie

Archief Alkmaar - boekenserie

Jarenlang verscheen de rubriek ‘Ik was erbij’ in de Alkmaarse Courant. Dit leverde een schat aan verhalen, beelden én lezersreacties op. De mooiste verhalen worden nu gebundeld
in een serie boekjes die wij voor het Archief mogen maken.

Werkzaamheden  Ontwerp 

Den Helder in Zicht!

De Nieuwe Collectie maakte in samenwerking met Platvorm een concept voor een historische stadswandeling door de oude binnenstad van Den Helder. Met de wandelroute komen de verborgen verhalen van de stad in zicht. Het water heeft voor de zeestad Den Helder altijd een belangrijke rol gespeeld en is in
deze route leidend. We werken nu aan de invulling van de route en
in maart 2021 zal de bezoeker het verhaal van Den Helder met 11 interactieve punten tot zich kunnen nemen.

Werkzaamheden   Onderzoek, verhaallijn en conceptontwikkeling

Jingdezhen.
Hoofdstad van het porselein

Voor de tentoonstelling Jingdezhen. Hoofdstad van het porselein in Museum Prinsenhof Delft maken wij samen met de conservator het concept en de verhaallijn.

In de tentoonstelling wordt de bezoeker straks meegenomen door de turbulente geschiedenis van China en de porseleinstad van de wereld, waar ondanks periodes van grote bloei en verval de productie altijd doorgaat.

Werkzaamheden  Conceptontwikkeling en verhaallijn 

MJU Onderzoekt! 

De MuseumJeugdUniversiteit (MJU) organiseert colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar met meer dan zestig Nederlandse musea. Kinderen met een diverse culturele en sociaaleconomische achtergrond weten de MJU nog niet altijd te vinden. Met het tweejarige project MJU Onderzoekt! onderzoekt de MJU met de brongroep (kinderen en jongeren) waarom dat zo is, en wat we kunnen veranderen. In diverse pilots worden de ideeën getest en vervolgens worden de best practices gedeeld met alle musea. Bibi Heuvelink is de projectleider van de MJU en wierf de benodigde fondsen voor het project, dat met steun van het Mondriaan Fonds en het VSBfonds kan worden uitgevoerd.

Werkzaamheden  Projectorganisatie

Fort Kijkduin Den Helder

In 2020 opent Fort Kijkduin zijn de deuren met een volkomen nieuwe presentatie over het fort. Het verhaal van het fort is al
ruim tweehonderd jaar oud en onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de verdediging van Den Helder en daarmee heel Nederland. De Nieuwe Collectie maakte in samenwerking met Platvorm het tentoonstellingsconcept. De komende periode realiseren we samen de nieuwe presentatie.

Werkzaamheden  Onderzoek, verhaallijn en conceptontwikkeling 

STIL 2020 - de finale

Vier jaar lang onderzoeken wij samen met theatermaker Lieke Benders van Hoge Fronten de stilte in al haar verschijningsvormen in een steeds roerigere maatschappij. In 2017 maakten we Stil
de Natuur, in 2018 Stil de Beeldentuin en in 2019 hebben we de zintuigen geprikkeld met het Museum of Stillness in glaspaleis Schunck. 2020 is het laatste jaar, het jaar waar voorgaande edities samenkomen in een slotstuk.

Werkzaamheden  Ontwerp 2D/3D

Familiegeschiedenis in een boek

Elke familie heeft bijzondere verhalen. Voor deze familie schrijven wij op basis van hun archief en historisch onderzoek een boek met tekst en veel beeld, voor alle generaties. 

Werkzaamheden    Concept, samenstelling en tekst

Move | House of Mobility

Voor Move | House of Mobility, het experience center over mobiliteit in Amsterdam, maakte De Nieuwe Collectie de verhaallijn en schreef de tentoonstellings- en marketingteksten voor de openingsexpositie 'Move the City'. Nu werkt De Nieuwe Collectie mee aan de tweede expositie 'Move Fast', over snelheid. Move Fast verrast met verschillende perspectieven op snelle en efficiënte mobiliteit en inspireert om verder te kijken: Wat betekent snelheid voor jou? En voor je dagelijkse leven? 

Werkzaamheden  Onderzoek en verhaallijnen expositie, teksten

STIL 2020 - Mrkopalj

Lieke Benders bedacht een Spin-of van het Stil-project in Mrkopalj, een klein dorp in Kroatië, in het kader van Rijeka Culturele Hoofdstad van Europa 2020. Wij werken mee om Mrkopalj op
een theatrale manier te ‘branden’ mét een Mrkopalj vlag én lied…

Werkzaamheden  Ontwerp 2D/3D