Zilver. Meesterstukken van Delftse Zilversmeden 1590-1800

Hester Schölvinck heeft als curator en projectleider de tentoonstelling Zilver. Meesterstukken van Delftse Zilversmeden 1590 – 1800 gerealiseerd.

Op basis van het onderzoek van gastcurator Pieter Biesboer heeft Hester een verhaallijn voor de tentoonstelling over Delfts Zilver geschreven waarin pronken, ontvangen, verbinden en vieren centraal staan. De duidelijke link van de komst
van Willem van Oranje naar Delft en de bloeikunst van het zilver krijgt speciale aandacht. Dat zilver ook nu nog een rol speelt om generaties met elkaar te verbinden wordt getoond in een speciaal voor de tentoonstelling gemaakte film.

Het is een letterlijk schitterende tentoonstelling geworden waar verhaal en vorm naadloos in elkaar overgaan.

Opdracht

Museum Prinsenhof Delft
Curator en projectleiding

De Nieuwe Collectie

Ontwerp
Evelyne Merkx en Abbie Steinhauser, 

Licht

50 lux


Foto's: Roos Aldershoff

2020DSC15049.jpg
2020DSC15084.jpg

Aangezien het meer dan zestig jaar geleden was dat het Prinsenhof een overzichtstentoonstelling aan Delfts Zilver wijdde is het zoals in de Delftse Courant werd vermeld: ‘once in a lifetime’.

Voor- en achterkant

De tentoonstelling heeft een voorkant en een achterkant. Aan de voorkant zijn alle stukken in volle glorie te zien, hier wordt wat de betekenis was van Zilver in het sociale verkeer. Aan de achterkant kan de bezoeker door gaten met lenzen kijken om in te zoomen op de details van de zilverkunst. Hier wordt ingegaan op de verschillende stijlen.